Începuturile Universului 
  Sistemul solar 
  Cometele 
  Fenomene astronomice 
  Stele 
  Constelații 
  Articole 
  Dicționar de astronautică
  OnLine Radio           

Dictionar de astronautica

ANGLIA

ANGLIA - este a treia tara cu sateliti proprii, dupa Rusia si S.U.A., prin lansarea , la 26 aprilie 1962, a satelitului UK-1/Ariel-1, dar aceasta realizandu-se prin folosirea unui vector terestru strain (lansarea s-a facut cu o racheta Delta, din poligonul Wallops); in registrul astronautic ocupa locul al saselea (dupa Franta, Japonia si China), prin lansarea la 28 octombrie 1971, din baza amenajata la Woomera (Australia), cu o racheta proprie, Black Arrow, a satelitului X-3/Prospero. Din inscrisul sau spatial fac parte: opt sateliti civili, geofizici si tehnologici (sase UK/Ariel si doi X-3, 4/Prospero si Miranda), scosi in spatiu cu rachete Scout, din poligoane americane (Wallops, Vandenberg si Cape Canaveral) - cu exceptia X-3/Prospero, mentionat mai sus. Tot cu concurs american, inclusiv la constructia obiectelor cosmice, a realizat doua perechi de sateliti geostationari de telecomunicatii militare, Skynet, lansati, respectiv in noiembrie 1969 si august 1970 (prima pereche) si ianuarie si noiembrie 1974 (a doua pereche), cu rachete Delta, de la Cape Canaveral. Le urmeaza satelitii Skynet 4/Milsat, lansati in anul 1985, din naveta spatiala sau cu rachete Ariane. Membra a organizatiilor vest-europene ESRO si ESA, a participat la echiparea satelitilor lansati de acestea, precum si la realizarea rachetelor purtatoare Europa si Ariane. A sustinut activ realizarea proiectului de laborator orbital Spacelab.

ANIK/Telesat - sateliti geostationari si retea canadiana de telecomunicatii, pentru serviciile nationale. Au corpul cilindric, cu diametrul de 1,8 si inaltimea de 3,5 m (560/270 kg in orbita geostationara). Celule solare (900 w) se fixeaza atat pe corp, cat si pe o jupa cilindrica, extensibila. Satelitii din prima serie (Anik A) au fost stabilizati prin rotatie, pe cand succesorii lor au stabilizare dupa 3 axe. Frecventele satelitilor din prima serie: 4/6 GHz. Antena principala s-a facut dintr-o tesatura metalica, pentru a se reduce presiunea solara. Capacitatea de transmisiuni, asigurata de cei 12 repetitori ai fiecarui satelit, a fost de 9.600 circuite sau 10 canale TV color. Lansarile, de la Cape Canaveral, cu rachete americane Delta, la 10 noiembrie 1972, 20 aprilie 1973 si 7 mai 1975. In post pe 105-120oW. Noul program, cu satelitii Anik B (551 kg), a inceput cu exemplarul Telesat-4/Anik B (474 kg), lansat la 16 decembrie 1978 si calat pe 109oW. Sunt sateliti cilindrici, cu diametrul de 2,16 m si lungimea (in orbita, cu cilindrul-jupa glisat) de 6,35 m. Fiecare satelit are doua subsisteme de transponderi independente, respectiv 12 repetitori in banda C (4/6 GHz) si 6 in banda SHF (12/14 GHz), un repetitor asigurand 12 canale.
  • Anik D (11 august 1982). Lansarile urmatoare se fac din naveta spatiala.

ANKETA - experiment medical la misiunea Soiuz T-4 pe statia Saliut-6 (echipaj: Kovalionok-Savinih), vizand studierea simptomaticii aparatului vestibular in imponderabilitate.





Copyright © 2004 - Toate drepturile rezervate
webmaster - Marilena Ion

Politica de confidentialitate